Diabetes insipidus

Vazopresszin hipertónia. Tartalomjegyzék

A hormon a hipotalamuszban termelődik, a hipofízis hátsó lebenyében raktározódik és a vesék disztális tubulusain és gyűjtőcsatornáin található receptorokon hat.

Blood Pressure Regulation - Hypotension - Part 1

A hatása vízvisszatartó orvosi nyelven antidiuretikusazaz a vesék vizet szívnak vissza a kiválasztott vizeletből és a vizelet koncentrálódik. Amennyiben az ADH hiányzik, a vesék nem képesek a víz visszatartására és megnövekedik a kiválasztott víz és ennek következtében a vizelet mennyisége.

Diabetes insipidus

A beteg a megnövekedett vízkiválasztást nagy mennyiségű folyadékpótlással próbálja kiegyensúlyozni. Az esetek kb.

vazopresszin hipertónia magas vérnyomás miatt kezelt emberek

Renális diabetes insipidus[ szerkesztés ] A diabetes insipidus e ritka formájában a károsodás a vesékben latinul: ren van. A vesék az ADH normális jelenléte ellenére nem képesek a vizelet koncentrálására és a víz visszaszívására.

vazopresszin hipertónia magas vérnyomás ischaemiás stroke-ban

Ennek oka lehet Vazopresszin hipertónia kódoló gén vagy a receptorhoz kapcsolt Gs-fehérje hibája. Egyes esetekben az Aquaporin t kódoló gén kóros és a keletkező fehérje nem működik vízcsatornaként. Tünetek[ szerkesztés ] A betegség mindkét formájában a vesék nagy mennyiségben választanak ki vizet.

vazopresszin hipertónia Magas vérnyomás-megelőzési prospektusok

Amennyiben a kiválasztott vizet nem pótolják folyadék felvételével, a vér nátriumkoncentrációja megnövekszik vazopresszin hipertónia és hipertóniás dehidráció kiszáradás alakul ki. Kezelés[ szerkesztés ] ADH hiánya esetén centrális diabetes insipidus szintetikusan előállított ADH-t kell naponta orrspray formájában a szervezetbe vazopresszin hipertónia.

Az ADH az orrnyálkahártyán keresztül felszívódik és a véráramon keresztül a vesékhez kerül.

vazopresszin hipertónia pontok a magas vérnyomás elleni masszázsért

A renális formában a kezelés nehezebb, hiszen a hormon nem pótolható. Ebben az esetben a folyadék megfelelő pótlását kell biztosítani.

vazopresszin hipertónia típusú hipertóniával

A diuretikumok egyik fajtája, a thiazidok is adhatóak, melyek a nátrium ürítése által csökkentik a vérnátrium-koncentráció emelkedését, ezáltal a szomjúságérzést, és így megszakítják az ördögi kört.

Az itt található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleményneknem pótolják az orvosi kivizsgálást és kezelést. A cikk tartalmát a Wikipédia önkéntes szerkesztői alakítják ki, és bármikor módosulhat.

  • A hypophysis hátulsó lebenyének (neurohypophysis) hormonjai
  • ADH | Lab Tests Online-HU
  • Az ADH-nak a vizelet koncentráltságának szabályozásán keresztül szerepe van a szervezet vízháztartásának fenntartásában.
  • Pontokat a magas vérnyomás kezelésében
  • Hogyan lehet eltávolítani a hasát egy magas vérnyomásban szenvedő férfinak