Hipertónia

Neuroprotektív hipertónia, Ideggyógyászati Szemle

Nevezik az agyi keringés rejtett elégtelenségének vagy tünetmentes cerebrovascularis megbetegedésnek is. Újabban az American Heart Association a noninvazív módon detektált szubklinikus megbetegedés megjelölést vezette be. A diagnózis az alábbi kritériumokon alapul: vascularis kockázati tényezők jelenléte; fokális cerebralis tünetek nélküli epizodikus nemspecifikus panaszok; neuropszichológiai tesztekkel kimutatott enyhe kognitív deficit; a carotisultrahang gyakran mutat intima-media megvastagodást, atheroscleroticus plakkokat és carotisszűkületet; a CT- és MRvizsgálat néha néma agyi infarktusokat, fehérállomány-hiperintenzitást vagy agyi atrófiát mutat ki; a regionális agyi véráramlás vizsgálata az ischaemiás küszöb feletti regionális hipoperfúziót is mutathat. Az AICVD kezelése, neuroprotektív hipertónia vascularis kockázati tényezők befolyásolása és a neuroprotektív hatóanyagok alkalmazása kell legyen a cerebrovascularis betegségek által okozott ischaemiás stroke és kognitív hanyatlás elsődleges megelőzésének szegletköve.

A magas vérnyomás memória- és figyelemzavart okoz Az amyotrophiás lateral sclerosis ALS a felnőtt korban jelentkező motoros neuron-betegség leggyakoribb típusa. Legfőbb jellegzetessége az motoros neuronok progresszív degenerációja és neuroprotektív hipertónia. Az elülső szarv sejtjeinek és a hozzájuk kapcsolódó neuronoknak a progresszív degenerációja fokozatosan előrehaladó izomgyengeségben, atrophiában és fasciculációban nyilvánul meg. A halál oka leginkább a légzőizmok gyengesége neuroprotektív hipertónia fellépő respiratorikus probléma.

neuroprotektív hipertónia

A betegség kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, ennek következtében számos elmélet látott már napvilágot a glutamát receptorok túlműködésétől kezdve az oxidatív stresszig, a mitochondiális károsodáson át a prionokon keresztül neuroprotektív hipertónia kalcium-csatornák elleni autoimmunitásig. Ennek megfelelően a megelőzés vagy legalábbis a kockázatcsökkentés lehetséges módozatai is változatosak: omega-3 zsírsavak, karotinoidok, E-vitamin, stb.

A hipertóniában és tolulásos szívbetegségben használatos angiotenzin-konvertáló enzim ACE -gátlók preklinikai vizsgálatokban neuroprotektív hatást mutattak.

neuroprotektív hipertónia

Felmerült a kérdés, hogy ez a védő hatás a humán gyakorlatban is igazolható? Az ALS betegek kb.

neuroprotektív hipertónia

A kockázatcsökkenés kifejezettebb volt az 55 év fölötti férfiakban. Szerzők is elismerik, hogy bár az esetek száma nagy volt, de mint minden epidemiológiai vizsgálatnak, ennek is vannak hiányosságai: nincs információ az ALS első tünetének megjelenéséről, vagy az ALS keletkezését esetleg befolyásoló egyéb faktorokról sem, mint pl.

Controlling Blood Pressure weight management and avoiding fungal Infections- kesy Jeain prog(47)

E-vitamin szupplementáció, dohányzás, alkohol-fogyasztás. Két ALS szakértő is aggályokat vetett fel a megfigyeléses vizsgálat eredményeivel kapcsolatban.

Nyomtatás Az akut és krónikus idegrendszeri károsodások kezelésének sokszínű lehetősége a neuroprotekció.

Michael Swash ideggyógyász professzor, Barts and The Royal London Hospital szerint ebben a neuroprotektív hipertónia megfigyeléses vizsgálatban számos változó genetikai faktorok, étrend, egyéb gyógyszerek, omega zsírsavak ismeretlen, ezért ezek az eredmények nehezen integrálhatók a klinikumba. Az sem lenne érdektelen, hogy az ALS-ben szenvedő betegeknél a progresszió folyamatára hatással volt-e az ACE-gátló szedése.

Steven Finkbeiner ideggyógyász professzor, University of California, San Francisco szerint nem lehet tudni, hogy az ACE-gátlók késleltették-e az ALS megjelenését, vagy véletlen egybeesésről van-e szó, ugyanakkor felveti, hogy az ALS igen súlyos természete miatt még az ilyen bizonytalan eredmények alapján is meg lehet próbálni az ACE-gátlókat.

A neurodegeneráció mérséklése

Neuroprotektív hipertónia elképzelhető, hogy az ACE-gátlók jól ismert érrendszeri hatásai mellett némi hatásuk van a neurodegeneratív betegségekre is. Például Alzheimer-kórban az atherosclerosis és a magas vérnyomás sokszoros apró infarktusokat okoz, ami hozzájárul a kognitív funkciók rosszabbodásához, így neuroprotektív hipertónia, hogy a központi idegrendszer neuroprotektív hipertónia bekövetkező javulás indirekt módon javíthat az ALS-es betegek állapotán.

Érdekes lenne az egyéb antihipertenzív szerek vizsgálata, további vizsgálatokkal kell igazolni, hogy ACE-gátlókkal valóban megelőzhető-e az ALS.