Megelőző orvostan és népegészségtan | Digitális Tankönyvtár

Klímaváltozás hipertóniával, Mozgással megelőzhető a magas vérnyomás

ejtőernyőzés és magas vérnyomás

Kínai kutatók a Hypertension szeptember ai számában publikált tanulmányukhoz 13 kutatást elemeztek, amelyek a testmozgás magas vérnyomásra gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatások összesen majdnem ezer emberre terjedtek ki az Egyesült Államokban, Európában és Kelet-Ázsiában.

utóbbiak magas vérnyomásának gyógymódjai

Az alanyoknak eleinte nem volt magas a vérnyomásuk, de a 2—45 év utánkövetési időszakban több mint 15  emberben alakult ki hipertónia. Az eredmények azt mutatták, hogy a szabadidejükben heti egy-három órát sportoló embereknél 11, a heti négy óránál több szabadidős mozgást végzőkben pedig 19 százalékkal alacsonyabb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik hetente kevesebb mint egy órát mozogtak.

A hipertóniás válság következményei - Diagnostics

Az eredmények arra utalnak, hogy minél többet mozog valaki a szabadidejében, annál alacsonyabb a magas vérnyomás kockázata. A kutatók ugyanakkor nem találtak egyértelmű összefüggést a munkahelyen végzett fizikai tevékenység és a magas vérnyomás kockázata között.

magas vérnyomás és auto-edzés

A testmozgásra vonatkozó irányelvek nem tesznek különbséget a munkahelyi és szabadidős mozgás között, pedig a mostani eredmények tükrében szükség lenne rá — foglalta össze az eredményeket a tanulmány klímaváltozás hipertóniával, dr.

Bo Hszi, a klímaváltozás hipertóniával Santungi Egyetem orvosi karának munkatársa. Ezek is érdekelhetik.

magas vérnyomás mutatói