Fogamzásgátló-magas vérnyomás | nlc

Fogamzásgátló hipertónia. Magas vérnyomás - hipertonia - mérés, kezelés - Magyar Nemzeti Szívalapítvány

A fogamzásgátló szedése egyes esetekben veszélyes is lehet

Hazay Máté Milyen fogamzásgátlási módszer javasolt a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek? A magas vérnyomás a nyugati társadalmakban sajnos már népbetegségnek számít, a becslések szerint Magyarországon kétmillió ember küzd ezzel a tüneteket gyakran nem okozó, azonban komoly hosszútávú következményekkel bíró betegséggel.

fogamzásgátló hipertónia

A háttérben sok tényező összjátéka áll, és  szinte mindegyik kapcsolatban van a modern, rohanó életstílussal: az elhízás, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a dohányzás, a kialvatlanság, a sok stressz mind-mind kedvez a magas vérnyomás kialakulásának.

Nem csoda, hogy az egészségtelen életmód miatt már a fiatalabb, éves korosztályban is egyre gyakrabban lehet normálisnál magasabb vérnyomásértékeket mérni.

Felmerül a kérdés, hogy ez az állapot befolyásolja-e a fogamzásgátlást, illetve az ilyen nőknek melyik a legkedvezőbb, legbiztonságosabb fogamzásgátló hipertónia.

Magas vérnyomás - artériás hipertónia

Hirdetés Kombinált hormonális fogamzásgátlás A legtöbb hormonális fogamzásgátló készítmény tabletta ill. Azért nevezzük őket fogamzásgátló hipertónia, mert kétfajta női hormont tartalmaznak mesterséges tüszőhormont és mesterséges sárgatest-hormont.

fogamzásgátló hipertónia

Ez a két hormon a női szervezetbe bejutva visszaszorítja a petesejtek érését, gátolja a tüszőrepedést ovuláció ta spermiumok számára átjárhatatlanná teszi a méhnyak nyákrétegét, a méhnyálkahártyát elvékonyítva nehezíti az esetlegesen megtermékenyült petesejt megtapadását.

A megbízható fogamzásgátláson túl a női hormonok bevitele számos előnnyel, jótékony hatással is jár.

Fogamzásgátló tabletták és a magas vérnyomás

A ma kapható fogamzásgátlók már mind a modern, alacsony hormontartalmú családba tartoznak, ezért nemkívánatos mellékhatások ritkán fordulnak elő, és azok is enyhék. Ilyen mellékhatás a vérnyomás fogamzásgátló hipertónia, de kimutatható növekedése ez nagyjából Hgmm emelkedést fogamzásgátló hipertónia mind a szisztolés, mind a diasztolés értéket tekintvebizonyos véralvadási folyamatok kismértékű erősödése, a vér zsírtartalmának elsősorban fogamzásgátló hipertónia trigliceridek emelkedése, az inzulinrezisztencia minimális növekedése.

Mindezek a hatások fiatal, nem dohányzó, egészséges, normál vérnyomású pácienseknek semmiféle problémát nem jelentenek. Más a helyzet akkor, ha a kombinált hormonális fogamzásgátlást fogamzásgátló hipertónia 35 év felettidohányzó, cukorbeteg, magas vérnyomású  vagy túlsúlyos páciens használja.

  • Magas vérnyomást okozhatnak a fogamzásgátlók - HáziPatika
  • Magas vérnyomás szívhibákkal
  • Lőrincz Ildikó Létrehozva:
  • Mit jelent a magas vérnyomás 3 fokú kockázata

Ezek az állapotok komolyan hajlamosítanak idősebb korban  súlyos szív-érrendszeri betegségek kialakulására szívinfarktus, fogamzásgátló hipertónia, trombózis, embólia.

Jóllehet ezek a kórképek a reproduktív korban vagyis amíg a női szervezet képes a megtermékenyülésre igen ritkák, a fogamzásgátló készítmények a használat ideje alatt kismértékben ugyan, de tovább növelheti a kialakulásukra a hajlamot.

Magas vérnyomást okozhatnak a fogamzásgátlók

Éppen ezért ilyen esetekben az alkalmazásuk meggondolandó vagy nem ajánlott. Ha rendszeres, rendelői ill. Csak sárgatesthormont tartalmazó egykomponensű fogamzásgátlás Léteznek csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták illetve spirálok is.

fogamzásgátló hipertónia

A kombinált vényköteles magas vérnyomás kezelés fenti mellékhatásait nagyrészt a tüszőhormon összetevő általában az etinil-ösztradiol okozza, ezért ezek a készítmények előnyösebbek azokban az esetekben, amikor a kombinált módszer például a magas vérnyomás miatt nem jön szóba. Az egykomponensű  készítményeknél a rizikófaktorok megítélése is kevésbé szigorú, használatuk túlsúlyos vagy dohányzó pácienseknél is biztonságos.

Egyéb lehetőségek Önmagában a magas vérnyomás ritkán kényszeríti arra a pácienst, hogy lemondjon az egykomponensű hormonális fogamzásgátlásról is.

Ezért nem szedek soha többé fogamzásgátlót - hormonmentes

Abban az esetben, ha több veszélyeztető tényező is jelen van dohányzás, túlsúly, szív-érrendszeri betegség, migrén, trombózis vagy embólia a múltban a legbiztonságosabb megoldás a hormonmentes spirál vagy a gumióvszer. Forrás: WEBBeteg.