Munkatársak

Endokrin hipertónia, Mellékvesekéreg működésének vizsgálata - a magas vérnyomás

Amikor tünet a magas vérnyomás! Gondolt Conn-szindrómára?

Békési Gábor PhD Létrehozva: Békési Gábor PhDa Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt mondja, ritka, de mégis gyakoribb betegség, mint ahányszor gondolunk rá, amikor izomgyengeség, gyakori vizelettartási problémák gyötörnek bennünket, ráadásul a vérnyomásunk is magasabb értéket mutat. A ritka endokrin kórképet, a Conn-szindrómát — amely a hazai lakosság százalékát, tehát ezer embert érint — a mellékvese külső rétegének túlműködése okozza, ami által fokozódik a szervezet nátrium- és vízvisszatartása, ami izomgyengeséghez, fokozott szomjúsághoz vezet, illetve kialakul a hipertónia, amelyre külön endokrin hipertónia hipertónia kell.

izolált magas vérnyomás fórum csepp gyógyszer magas vérnyomás ellen

Ez okozza a magas vérnyomást, az izomgyengeséget! A Conn betegség hátterében leggyakrabban jóindulatú adenóma, esetleg ritkán rosszindulatú daganat áll, amely egyedül műtéti úton gyógyítható.

  • Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus A magas vérnyomás sajnos nagyon gyakori betegség.
  • Hormonzavar is állhat a magasvérnyomás hátterében
  • Magas vérnyomás standard kombináció
  • Hormonzavar is állhat a magasvérnyomás hátterében endokrinkozpont.
  • A terápia célja a vérnyomáscsökkentés mellett a célszerv károsodások és a társbetegségek gyógyítása is.

Az adenóma miatt az aldoszteron, a vízháztartást szabályozó szteroid termelése fokozódik, ami serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását.

Emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik.

Ezzel egyidejűleg a szervezet elkezd káliumot veszíteni, ami az izomgyengeséget okozza. Mindenre kiterjedő vizsgálat szükséges!

  1. Magas vérnyomás – Wikipédia
  2. A magas vérnyomás hormonális okai és tünetei
  3. Magas vérnyomás 2 fokos ekg
  4. Hormonzavar is okozhat magas vérnyomást - HáziPatika
  5. Magas vérnyomás és vizelet

A mellékvesekéreg betegségeinek elsődleges vizsgálati módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok, valamint képalkotó vizsgálatok is szükségesek CT, MR, mellékvese érfestés. Megnézik a laborvizsgálat keretében a nátriumszintet, a káliumszintet, a renint, az aldoszteron-szintet, illetve a fokozott káliumürítést a vizeletben.

A magas vérnyomás hormonális okai és tünetei

EKG vizsgálat esetén a szakorvos jellegzetes eltérés után kutat a szívműködésben. A Conn-szindróma gyógyítása sebészi úton történik. A megfelelően eltávolított mellékvese daganat végleges gyógyulást eredményezhet.

diéta hipertónia esetén 3 fokos menü magas vérnyomás okozta agyi vérzés

Amennyiben a vérnyomás normalizálódik, akkor kezelés nem szükséges. Előfordul azonban, hogy az évek óta meglévő Conn-szindróma miatti hipertónia maradandó érfal károsodást okoz, és ez vezet a magas vérnyomás megmaradásához műtét után is.

magas vérnyomás kezelése hirudoterápiával 3 fokú magas vérnyomás kezelendő

Ennek értéke azonban jóval alacsonyabb, mint műtét előtt — tette hozzá a Endokrin hipertónia Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.