Rosivall László

Disszertáció hipertónia

disszertáció hipertónia

Pályafutása[ szerkesztés ] ban szerzett orvosi diplomát summa cum laude a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd kandidátusilletve a tudományok doktora A bergeni, az alabamai, a Dél-kaliforniai, a Harvard, a montpellier-i, a heidelbergi, a Tulane Egyetemek korábbi vendégkutatója, -professzora.

Nephrologiai PhD programjában eddig 70 PhD végzett, ebből nak ő volt a témavezetője. Ezenkívül irányításával 2 kandidátusi disszertáció is született.

Telesuli április 6.

Érdeklődési terület[ szerkesztés ] A veseműködés és a vérnyomás szabályozás élet-és kórélettana a molekuláris szinttől a betegekig. Többek között új modellt dolgozott ki az intrarenális mikrocirkuláció felépítésére. Nevéhez fűződik a glomerularis filtrációt szabályozó "short-loop" mechanizmus leírása. A gyomorfal mikrocirkulációjának vizsgálatára először alkalmazta a mikropunkciót, és mérte meg a kettős kapilláris rendszerben disszertáció hipertónia filtrációs és a reszorbciós erőket.

disszertáció hipertónia

Elsőként ismerte disszertáció hipertónia és disszertáció hipertónia le az endotheliális nanocsatornákat a renalis afferens arteriola distalis szakaszán kísérleti emlősállatokban, illetve emberben és igazolta, hogy ezek száma függ a szervezet aktuális állapotától például kor, a stressz, az angiotenzin.

Imaging technikával élő állatban először tette láthatóvá e nanocsatornákat és kimutatta, hogy a filtráció ezeken keresztül már a glomerulus előtt is jelentős. Disszertáció hipertónia eredményeivel újraértelmezte a juxtaglomerularis apparátus morfológiáját és funkcionális jelentőségét.

disszertáció hipertónia